E-mail: info@knightsofmaltaosj-bg.com    |    Phone: +359 887 280 082   

"Portate Pace a Voi che Entrate"

Knightsofmalta-OSJ > „Portate Pace a Voi che Entrate“

„Донесете мир вие, които влизате“

Съставните елементи на една държава са три: суверенитет, население и територия. Суверенния Орден на Св. Йоан от Йерусалим, Рицари на Малта O.S.J. несъмнено е държава във всяко едно отношение и като такава е призната от други държави, ООН и други международни организации, въпреки че в днешно време не притежава своя територия.

Но това не винаги е било така. В действителност Ордена на Рицарите на Малта O.S.J. е имал своята територия и суверенитетът и бил предоставен от Н.В. Император Чарлз V.

От времето на кръстоносните походи, Ордена на рицарите на Малта O.S.J. не е бил съставен само от хоспиталиери, но и от рицари които са защитавали поклонниците. Орденът е бил организиран като държава, която е имала своите министри и съветници. През 1104 г. Болдуин I, крал на Йерусалим, признава Суверенния Орден на Св. Йоан от Йерусалим – Рицарите на Малта O.S.J. като международна организация. През 1113 г. Папа Паскалий II със своя папска була признава Ордена и неговата Конституция.

С поражението на кръстоносците през 1291 г., те прехвърлят седалището си първо в остров Кипър, и остават там от 1292 г. до 1310 г., след това се преместват на остров Родос, където остават от 1311 г. до 1523 г. и накрая се установяват в Малта, чиито острови са дарени на Ордена от Император Чарлз V заедно със суверенитета над тях.

Рицарите от Ордена O.S.J. остават в островите на Малта до 1798 г., когато Наполеон ги завладява.

След завладяването, по-голямата част от рицарите намират убежище в Санкт Петербург където Цар Павел I, който е бил защитник на Ордена, се съгласява да стане Велик Магистър. Междувременно, Ордена вече е придобил своя международен статус, което спомага за получаването на важни признания и по този начин потвърждава суверенитета на Ордена. През 1794 г. той подписва договор за обединение и взаимно признание със Съединените щати, представляван от бъдещия президент Монро. През 1802 г., мирния договор между Ордена и европейските сили е подписан в Амиен, който наред с други разпореждания, заповядва Ордена да се върне в Малта. Самият договор предоставя и установява вечната неутралност, свобода и независимост на Ордена.

На практика, по този начин Суверенния Орден на Св. Йоан от Йерусалим – Рицарите на Малта O.S.J. поддържа всичките си прерогативи и привилегии на суверенитет, и остава държава, дори и без територия. От 1803 г. и до 1890 г., Орденът е управляван от Велики лейтенанти,  защото назначаването на Велик Магистър е подчинено на Договора от Амиен и може да се състои при завръщането на Ордена в Малта.

Като се възползва от тази ситуация, на 9-ти февруари 1803 г., Папата създава,  държавен военен орден (SMOM), който не е нищо повече от папски Орден. Този орден често погрешно е свързван с истинския орден на Рицарите на Малта, поради факта, че от твърде дълго време той е твърдял, че е бил пряк потомък на Ордена на Свети Йоан, дори и това да не е било истина.

След Руската революция, Суверенния Орден на Св. Йоан от Йерусалим – Рцарите на Малта O.S.J. се премества и се прегрупира в Съединените щати. Великия херцог Александър Михайлович, пряк потомък на Цар Павел I, е избран и назначен за 71 ° Велик Магистър.

Най-накрая, през 1976 г., седалището на Ордена е прехвърлено обратно в Малта, където е възстановен Великият Приорат на Малта. Междувременно, през февруари 1961 г., Ордена е приет в обединените нации благодарение на Негово Превъзходителство Чарлз Хабиб Малик, който по това време е бил рицар и държавен секретар на Ордена, както и президент на ООН и министър на външните работи на Ливан.

Администратор на Ордена е бил полковник Charles L. Thourot Pichel, а HRH Prince Don Roberto Paternò Castle of Carcaci директен потомък на Арагонската династия става Велик Магистър, заемайки мястото на Crolian William Edelen de Burgh.

HRH Prince Don Roberto Paternò Castle of Carcaci приема позицията на Велик Магистър, от HRH The Royal Prince Don Thorbjorn Paternò Castle of Carcaci, който започна актуализирането и преразглеждането на древните закони, правила и Конституция и в духа на съвременните предизвикателства и особености ги адаптира към сегашното управление на Ордена, като по този начин даде възможност за разширяване присъствието му в света и по-специално по отношение на близко източните и източно-европейските територии, от които са корените и произхода на Ордена на Малта.

Забележка: Суверенния Орден на Св. Йоан от Йерусалим – Рицарите на Малта O.S.J. не се занимава с политика и няма контакт или отношения с държавния военен орден на Малта (SMOM), нито с дъщерните му дружества или филиали.