E-mail: info@knightsofmaltaosj-bg.com    |    Phone: +359 887 280 082   

Кръводаряването не вреди, а помага да спасите живот, както и да предпазите здравето си от някои сериозни заболявания!

Knightsofmalta-OSJ > Инициативи > Кръводаряване > Кръводаряването не вреди, а помага да спасите живот, както и да предпазите здравето си от някои сериозни заболявания!
  • OSJ Knights of Malta
  • Няма коментари

Освен, че може да СПАСИТЕ ЖИВОТ с този благороден акт, Вие също бихте могли да получите ползи от кръводаряването. Учените много се интересуват от този процес и след много наблюдения те заключават, че дарението на кръв е полезно за здравето на кръводарителя.

1. Кръводаряването помага да предотвратите преждевременното стареене!

Когато редовно дарявате кръв, не само ще загубите тегло, но и умът Ви ще стане по-ясен и ще бъдете по-фокусирани. Освен това, кръводаряването спомага за намаляване на стреса, а, както знаем, той е един от основните причинители на преждевременно стареене. Даряването на кръв оказва положителен ефект и на кожата, като я опъва, изглажда и я прави сияйна.

2. Кръводаряването ускорява процеса на заздравяване на раните!

След кръводаряване организмът ще има нужда да се възстанови бързо и затова започва да произвежда повече червени кръвни клетки. Точно те участват в процеса на затваряне на рани. Когато даряват кръв често, стимулирате производството на много нови червени кръвни клетки.  

3. Кръводаряването помага за намаляване на холестерола!

Като даряваме кръв, ние не само помагаме на другите, но също така намаляваме риска от повишен холестерол. Всъщност, не целият холестерол в тялото се счита за опасен враг. Добрият холестерол – HDL, може да бъде от полза за организма, защото ускорява потока на кръвта. Трябва да се притеснявате от нискокалоричния холестерол – LDL, който може да доведе до запушване и блокиране на кръвоносните съдове. Когато често дарявате кръв, Вие давате нещо като рестарт на кръвоносната система и стимулирате циркулацията на кръвта, производството на червени кръвни клетки, намалявате холестерола и се предпазвате от проблеми със сърдечно-съдовата система.

4. Кръводаряването понижава риска от рак!

Рискът от развитието на ракови клетки често се свързва с високи нива на желязо в кръвта. Колкото е по-високо съдържание на желязо, толкова по-голям е потенциалът за развитие на рак. Ето защо кръводаряването може да Ви предпази от развитие на рак на черния дроб, червата, белите дробове, гърлото.

5. Кръводаряването предотвратява увреждания на черния дроб!

Черният дроб е изключително важен за организма. В действителност, той подпомага метаболизирането на витамините, минералите, протеините, мазнините и въглехидратите. Черният дроб превръща глюкозата в гликоген и помага при съхранението му. Той също е важен за пречистването и детоксикацията на кръвта. Черният дроб синтезира плазмените протеини и кръвосъсирващите агенти. Когато даряваме редовно кръв, предпазваме от увреждане на черния дроб, причинено от излишното желязо в тялото.

6. Кръводаряването намалява риска от хемохроматоза!

Хемохроматозата е генетично заболяване, при което тялото абсорбира и задържа прекалено много желязо в различни органи, особено в черния дроб, панкреаса, тестисите / яйчниците, кожата и ставите. Това заболяване може да бъде наследено или може да бъде причинено от алкохолизъм, анемия или други проблеми. Честото даряване на кръв може да помогне за намаляване на високите нива на желязо в организма.

Кръводаряването не вреди, а помага да спасите живот, както и да предпазите здравето си от някои сериозни заболявания!

Вашият коментар