E-mail: info@knightsofmaltaosj-bg.com    |    Phone: +359 887 280 082   

Малта - страната на рицарите

Knightsofmalta-OSJ > Забележителности > Малта – страната на рицарите
  • OSJ Knights of Malta
  • Няма коментари

Малта е най-малката страна членка на ЕС. Тя се намира в Средиземно море и се състои от три обитаеми острова  – Малта, Гозо и Комино. Площта й е малко на 300 кв. км, но пък историята й е необятна.

Историята на Малта датира отпреди повече от 7 хилядолетия. Първите заселници по тези земи са се появили около 5 хилядолетие пр.н.е. и според археолозите били пришълци от друг остров – Сицилия. Към 1200 г. пр.н.е. Малта е колонизирана от финикийците. Местните жители твърдят, че са наследили от тях езика си. Започва поредица от нови колонизации – все преди Христа – в VIII век от гърците, в VI век от картагенците, в 218 година от римляните.

Мълчаливи свидетели на хилядолетната история са 23-те мегалитни храма. Обърнати са на юг и при слънцестоене светлината пада точно върху главния им олтар. Най-старият от тях се намира на остров Гозо и е построен около 3600 г. пр.н.е.

Столицата на Малта – Ла Валета е търговски, административен и туристически център на страната. Нейната история  е тясно свързана с рицарите от Ордена на Свети Джон, който е основан в Йерусалим по времето на кръстоносните походи.

Непременно трябва да посетите археологическия музей, катедралата “Свети Йоан”, където може да се види шедьовъра на Караваджо “Обезглавяването на Свети Йоан”.

Интересно преживяване е ритуалното гърмене на топове всеки ден по обяд. Не пропускайте и музеите, които са като паметник на многобройните проведени битки през годините на територията на страната.

Малта може спокойно да се обиколи за три дни.

Нейната стара столица е Мдина или  “Градът на тишината” (Silent City), защото движението на автомобили тук е забранено.

Гордостта на града е Катедралата, както и крепостният насип, който разкрива прекрасна гледка на острова.

Може да се разходите из ботаническите градини и селището на занаятите. Всички заведения и магазини са издържани в старинен стил в столицата. Населението е изключително религиозно и на всяка улица има голяма църква или катедрала. По същата причина повечето от сувенирите са на религиозна основа. В Малта се изповядва католицизъм.

Има ферибот на всеки 40 мин от Малта до остров Гозо, който е спокоен, по-скоро селскостопански район. Той е беден на сгради и обекти, но има страхотна запазена природа, както и заведения в местен, автентичен вид.

Атракция на острова са ежегодните фестивали, които събират гражданите на празненства и ритуали.

На Гозо най-забележителни са църквите – храмове Джгантийя, които датират от 3600 г пр.Хр., както и Лазурният прозорец (който се срути при буря през 2017 г.) и Синята пещера. В тях няма служители, а хората сами се грижат за поддръжката им и реликвите.

Желаем ви приятен престой в Малта!

Вашият коментар