E-mail: info@knightsofmaltaosj-bg.com    |    Phone: +359 887 280 082   

Даряване на кръв може да спаси три човешки живота!

Knightsofmalta-OSJ > Инициативи > Даряване на кръв може да спаси три човешки живота!
  • OSJ Knights of Malta
  • Няма коментари

Едва 24 на 1 000 души са кръводарителите в България, което е крайно недостатъчно! Кръвта няма аналог и от нея зависи живота на 600 души в страната ни всеки ден.

Крайно недостатъчен е броят на доброволните кръводарители. Не само страхът обаче пречи. Оказва се, че много от хроничните болести, които не позволяват кръводаряване, вече се срещат при все повече млади активни хора. Едва под 40 на сто от българите между 18 и 65 г. били годни да помогнат с кръвта си.

„На кого ще дават кръвта ми? Ще я продават ли? Да не ме заразят?“ – това са само част от митовете, които хората които се страхуват да дарят кръв си задават. Освен че Напомняме че кръводаряването е безопасно, а самата процедура по кръводаряването отнема около половин час.

Половин час от вашето време може да спаси три човешки живота.

Доброволно и безвъзмездно кръводаряване 

Даряването на кръв доброволно и безвъзмездно е най-сигурната и безопасна форма, гарантираща здравето както на човека, който се нуждае от кръв, така и на дарителя. Когато хората са притиснати от обстоятелствата и даряват кръв по принуда, те са склонни да крият заболявания, които могат да увредят тяхното собствено здраве или да доведат до предаването на инфекции по кръвен път на нуждаещите се. 

Запомнете, че кръводаряването не вреди!

Човешкият организъм разполага с естествени регулаторни механизми, които компенсират дареното количество от 450 мл. кръв. 

Кой може да дари кръв? 

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години може да дари кръв. Мъжете могат да даряват 5 пъти в една календарна година, а жените 5 пъти, като интервалът между две кръводарявания е не по-малък от два месеца. Не съществува никакъв риск за кръводарителите. Всички материали и консумативи, които се използват при кръводаряване в България, са стерилни и за еднократна употреба. Нито една болест не може да бъде предадена на човека, който дарява кръв!

Не чакайте повече! Включете се в доброволната кръводарителна кампания и СПАСЕТЕ ЖИВОТ!

Вашият коментар