E-mail: info@knightsofmaltaosj-bg.com    |    Phone: +359 887 280 082   

Денят на Св. Йоан Кръстител

Knightsofmalta-OSJ > Новини > Денят на Св. Йоан Кръстител
  • OSJ Knights of Malta
  • Няма коментари

Днес се намираме почти в средата на годината, в навечерието на лятното слънцестоене, в навечерието на деня, който  по нашите земи е известен, като Еньовден и който ден ние Рицарите на Малта почитаме, като наш патронен празник. 

Смята се, че на този ден слънцето изгрява много рано, изкъпано в „жива вода“, преобръща се три пъти и се връща назад. От този ден Слънцето, макар и бавно, започва да слиза към хоризонта.Преди да поеме дългия си земен път, то спира да си почине, и окъпано в „живата вода“, изгрява много рано сутринта на Еньовден, за да се прости със света, който няма да види до догодина.

Твърди се, чена Еньовден водата придобива магическа сила, а границите между белия свят и отвъдното се „стопяват“ в часовете преди изгрев слънце.

Според народните вярвания болестите по човека са 77 и половина. За 77 болести има лечение и лечебни билки, само за половината болест – няма. Тази е незнайната болест – невярната, т.е. неизвестната, недоловимата, неподдаващата се нито на лечение, нито на заклинание, нито на  молитва. Всъщност, и за нея има половин билка, която само определени хора могат да намерят в потайната доба на еньовденската нощ. 

Известно е, че митичните представи на предците ни свързват този ден с началото на новия цикъл – старият приключва, слънцето притеперва и се обръща. 

Кулминацията на природните сили се изразява в това, че както водата, така и растенията имат изключителни чудодейни лечебни сили през тази нощ, непосредствено преди изгрева на слънцето. 

Празникът съвпада и с лятното слънцестоене. В нощта срещу 24 юни Слънцето умира и се възражда отново. Това е празник на всепобеждаващата природа. Празник, на който Красотата на природата умира за да се възроди отново още по-красива и да ни даде ярък пример за вечното „умри и бъди”, а след това мъдро да ни озари със светлината на прероденото слънце и да ни насочи по пътя към Истината.

От дълбока древност денят на лятното слънцестоене предизвиква вълнение и ообена почит. На този ден се чества празникът, почитан още от времето на жреците от египетския Град на Слънцето, които са насочвали вярванията в почитане на единния Светъл бог на слънцето – Амон. Нощта, в която Слънцето умира, се стопява в утрото на идващия нов ден, който ражда Бога на Светлината.

Преклонението пред единния бог е давало сила и могъщество и именно затова е било много трудно през онези политеистични времена да се поддържа за тази вяра. По тази причина искренната и силна вяра в Единствения бог е била присъща само за един особен кръг от посветени. Векове наред, самото признаване на вярата в Единния бог е било равно на самоубийство и тази вяра е била преследвана и жестоко наказвана. Това е довело до създаване на сложна система за опазване и съхранение на тази вяра. С почитането на Единния бог воювали всички официални религии, защото това е почит към Истината и Мъдростта, от хора свободни и достойни, търсещи отговори на вълнуващите ги въпроси без страх и притеснение. С убедеността, че трябва да пренесат натрупаното познание през вековете, Рицарите от нашия орден спуснали булото на мълчанието и обвили в тайна придобитото от тях познание за да го пренесат през вековете и предавайки го на идните поколения то да бъде в полза на вярата и човечеството.

Икона на Св. Йоан Кръстител, дарена на Ордена, от галерия Артикон

Празникът на този Бог се чества в най-късата нощ на годината – нощта на Св.Йоан Кръстител, нощта срещу Еньовден, нощта, в която Слънцето умира.

Този ден е посветен на Учителя на Учителя, Предтечата на Месията – св. Йоан Кръстител. 

Св.Йоан Кръстител или както е известен, в православното християнство Св.Йоан Предтеча е безспорният и общопризнат и почитан светец. Неговият символичен рожден ден се чества на празника Еньовден.

Св.Йоан Предтеча е може би най-тайнствената личност, живяла някога на света. За неговото житие, църквата е изградила една популярна версия, която разпространява и твърди, че е единствено достоверната. 

Той е бил син на свещеника Захария от рода на Аарон и праведната Елисавета от рода на цар Давид. Неговите родители живеели някъде около Хеврон, на юг от Йерусалим. По майчина линия той се пада роднина на Иисус Христос и е роден шест месеца преди него. Както разказва евангелист Лука, архангел Гавраил се явил в храма на неговия баща Захария и възвестил, че ще има син. Така по божие благоволение благочестивите съпрузи, които до преклонната си старост били лишени от утешението да имат деца, най-после си родили чедо. По божия милост малкият Йоан Кръстител избягнал смъртта сред хилядите убити младенци във Витлеем и в неговите околности. 

Според официалната църковна версия, Св. Йоан, бил слабоумен отшелник,израсъл в дивата пустиня, облечен в дреха от нещавена кожа на диви животни и прехранващ се „със скакалци и див мед” (Мат. 3:4).

Останал жител на пустинята чак дотогава, докато Господ не го призовал на тридесетгодишна възраст да започне да проповядва сред еврейския народ. Подчинявайки се на това си призвание, пророк Йоан се явил край бреговете на река Йордан, за да подготви народа към приемане на очаквания месия, а именно Иисус Христос.

Ако проявим повече усърдие и подходим с по-голямо внимание и старание в изследване на житейския път на този значим Светец, ще се натъкнем на доста по-интересни факти. 

За Св.Йоан Кръстител се говори доста пространно и в четирите Евангелия в Новия завет. За него намираме информация и в Корана, където той е наречен Яхия. Юдаизма го приравнява с Елия, който е описан в Талмуда и Стария завет. 

Във всяка една от тези свещенни книги, той е определян, като „най-великия човек, роден от жена”.

Много упорито се прикрива, че Св.Йоан Предтеча е основател на великото учение на Посветените. Християнството, към което това  учение е проявявало търпимост, както и ислямът, с голямо усърдие са укривали през вековете тайнството на това учение.

Сам Иисус, ученик на Св.Йоан, наречен Христос в Евангелието, говори за смисъла на това учение, в написаното от ученика и на двамата – Св.Йоан Евангелист : „Той (Св.Йоан Предтеча) беше светило, което гори и свети: а вие поискахте малко време да се радвате при светлината му”. Както е видно Иисус три пъти сравнява Св.Йоан Предтеча, не с както да е, а със Светлината.

Светецът е проповядвал обръщане към Бога и отвръщане от заблудите. Тази негова вяра го изправя срещу Цар Ирод и води до произнасяне на неговата смъртна присъда.

Човекът е част от Вселената и като всичко в този свят е подвластен на космическите закони. 

Еньовден е връхна точка и за много човешки дейности – изминала е половин година, в която е вложен много труд и е изразходвана много енергия. 

Както Слънцето спира на този ден в небето, за да огледа Земята, така и човек трябва да спре своя бяг, да се огледа около себе си и най-вече в себе си, да си даде сметка какво добро и лошо е сторил през това време и по какъв път да продължи по-нататък. На този ден той е с половин година опит зад себе си и с половин година надежда пред себе си.

Затова нека всички ние вникнем в себе си, като направим равносметка за свършеното и изготвим мъдър план за извършване на оставащото, за да е спорен пътят ни и осмислени дните ни.

За вярата – в полза на човечеството!

Вашият коментар