E-mail: info@knightsofmaltaosj-bg.com    |    Phone: +359 887 280 082   

"Portate Pace a Voi che Entrate"
"Донесете мир вие, които влизате"

Съставните елементи на една държава са три: суверенитет, население и територия. Суверенния Орден на Св. Йоан от Йерусалим – рицарите на Малта O.S.J. наистина несъмнено е държава във всяко едно отношение и като такава е призната от други държави, ООН и други международни организации, въпреки че в днешно време не притежава своя територия.

Но това не винаги е било така. В действителност Ордена на рицарите на Малта O.S.J. е имал своята територия и суверенитетът и бил предоставен от Н.В.Император Чарлз V.

Knight Image-OSJ-Malta

Как да бъдеш добър Рицар в наши дни?

Важна тема е знанието. Човек не може да живее на този свят без знание, затова нашите усилия са и все повече ще бъдат насочени да дадат всички средства и инструменти за придобиване на знания. Невежеството ни води до интелектуално принизяване, до деградация на ценностите, към плътски живот и т.н..

OSJ - Knight Ceremony

История на Ордена след падането на Малта и до днес

НАПОЛЕОН И ИЗОСТАВЯНЕТО НА МАЛТА

Конфликтът между националностите на Братята рицари и техните страни и Орденът избухва през 1798 г., когато на остров Малта дебаркира Наполеон Бонапарт. Тук в никакъв случай не може да се говори за предателство. Всъщност възниква конфликт между националният произход на различните Рицари и принадлежността им към Ордена и в онзи момент те се озовават раздвоени между две равни по значимост принадлежности – към своята Родина и към своя Орден.

Бонапарт е искал с един удар да завземе острова и безпрепятствено да присвои аристократичния идеал на Ордена. Тъй като успешното завземане на Острова е било малко вероятно то превземането на Ордена с хитрост се е оказало стратегическа необходимост. На 6 юни 1798 г. два кораба от екипа на де Брую пристигат в Марсакслок и искат да им бъде дадено разрешение за зареждане с вода. След получаване на разрешението изведнъж се появява цялата флота, която е обикаляла около острова. Опасността е разбрана, но вече е твърде късно. Населението и Рицарите са объркани и раздвоени относно отношението, което трябва да бъде възприето спрямо натрапниците. Бонапарт иска да получи разрешение корабите му да влязат в пристанището за зареждане с вода и храна. В същото време обаче, Уставът на Ордена не е позволявал на повече от четири кораба едновременно да акостират в пристанището. Бонапарт не искал да губи толкова много време в чакане за зареждане, тъй като спазването на това правило е щяло да отнеме седмици.

History-Knights-of-Malta